Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Να ξέρεις ν' ακούς...

ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ... είναι κάτι πολύ δύσκολο... όταν μάθουμε πραγματικά ν' ακούμε τότε μπορούμε να μάθουμε, επειδή αν δεν ξέρουμε ν' ακούμε τότε... δυστυχώς μας διαφεύγει η ίδια η Γνώση, του εαυτού μας, των άλλων, του σύμπαντος, και γενικά της αλήθειας...
Οι βουδιστές λένε ότι για να προχωρήσει κάποιος στην φώτιση πρέπει πρώτα να πάρει την Διδασκαλία, το Ντάρμα όπως το ονομάζουν εκείνοι. Ο Μαθητής είναι σαν ένα δοχείο το οποίο είναι έτοιμο να λάβει την διδασκαλία, αλλά υπάρχουν καταστάσεις σε αυτό το δοχείο, μπορεί να είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο. Για να δούμε αυτές τις καταστάσεις:
1. Το δοχείο είναι γεμάτο με κάτι, π.χ. με νερό, ή άλλα πράγματα -το οποίο βέβαια συμβολίζει ότι ένας άνθρωπος είναι γεμάτος πληροφορίες. Και όπως είναι γιομάτο δεν μπορείς να βάλεις άλλα πράγματα μέσα.
2. Το δοχείο είναι άδειο, αλλά έχει μια τρύπα κάτω, το οποίο σημαίνει ότι ό,τι και να μπαίνει μέσα χάνεται που συμβολίζει τον μαθητή που δεν συγκρατεί την διδασκαλία, την ξεχνάει, λόγο ασθενούς μνήμης, έλλειψης προσοχής κτλ.
3. Το δοχείο είναι αναποδογυρισμένο. Με άλλα λόγια ο άνθρωπος είναι πολύ περήφανος για να ακούσει και έχει αυτό που λέμε κλείσει τ΄αυτιά του..
 4. Το δοχείο έχει δηλητήριο μέσα, κάτι βλαβερό, και ότι και να ρίξει κάποιος μέσα αυτό χαλάει δηλητηριάζεται. Αυτά είναι τ' αρνητικά συναισθήματα που έχει κάποιος, που ενώ λαμβάνει μια εσωτερική και ωφέλιμη διδασκαλία την αλλοιώνει με τ' αρνητικά σου συναισθήματα, την δηλητηριάζει και συνεπώς δεν μπορεί να επωφεληθεί.
Αυτές είναι οι αρνητικές καταστάσεις του δοχείου, δηλαδή του πνεύματος ή του νου του μαθητή ο οποίος δεν μπορεί να λάβει την διδασκαλία και ακόμα και αν προσπαθεί η προσπάθεια αυτή είναι "ταμασική", δηλαδή κατά τρόπο τινά μάταιη.
Το δοχείο μας πρέπει λοιπόν να είναι σε ορθή θέση, άδειο και έτοιμο να δεχτεί την διδασκαλία -απ' όπου και αν αυτή προέρχεται (την ίδια την ζωή έντονα βιωμένη μ' έναν εσωτερικό τρόπο), χωρίς δηλητήριο μέσα και χωρίς τρύπα.
Δηλαδή κάποιος οφείλει να εξετάζει την ψυχολογία του και την εκάστοτε ψυχολογική του κατάσταση για να μπορεί να επωφελείται των διδαγμάτων και πολύ περισσότερο να μην πιστεύει ότι "τα ξέρει όλα" αλλά και ούτε ότι οι άλλοι "θέλουν να με εξαπατήσουν". Πρέπει να είμαστε έξυπνοι σαν τα φίδια και άδολοι σαν τα περιστέρια.
Εδώ θα ήθελα να παραθέσω 2 λόγια από τον Δάσκαλο Σαμαέλ από το κεφάλαιο της Βασικής Εκπαίδευσης που έχει τίτλο: ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ...
❝Υπάρχουν στον κόσμο πολλοί ομιλητές που καταπλήσσουν με τη γλαφυρότητα τους, όμως είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν ν' ακούν.
Το να ξέρεις να ακούς είναι δύσκολο πολύ, λίγοι είναι στ' αλήθεια οι άνθρωποι που ξέρουν αληθινά να ακούν.
❝ΟΤΑΝ ΜΙΛΑ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ο ομιλητής, το ακροατήριο φαίνεται ότι είναι πολύ προσεκτικό, σαν να παρακολουθεί λεπτομερώς κάθε λέξη του ομιλητή, όλοι δίνουν την εντύπωση ότι ακούν, ότι βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης, όμως στο ψυχολογικό βάθος κάθε ατόμου υπάρχει ένας γραμματέας που μεταφράζει κάθε λέξη του ομιλητή.
❝ΑΥΤΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΩ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ. Η δουλειά του παραπάνω γραμματέα συνίσταται στο να κακοερμηνεύει και κακομεταφράζει τα λόγια του ομιλητή.
❝ΤΟ ΕΓΩ μεταφράζει σύμφωνα με τις προκαταλήψεις του, προ-αντιλήψεις, φόβους, υπερηφάνειες, επιθυμίες, ιδέες, αναμνήσεις κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Οι μαθητές στο σχολείο, οι μαθήτριες, το σύνολο που αθροιστικά αποτελεί το ακροατήριο που ακούει, στην πραγματικότητα δεν ακούν τον ομιλητή, ακούν τον εαυτό τους, ακούν το ίδιο το δικό τους ΕΓΩ, το αγαπημένο ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΓΩ, που δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ, ΤΟ ΟΥΣΙΩΔΕΣ. Μόνο σε κατάσταση εγρήγορσης, ανοικτός στο καινούργιο, με ΝΟΥ ΑΥΘΟΡΜΗΤΟ ελεύθερο από το βάρος του παρελθόντος, σε κατάσταση πλήρους ΑΝΤΙΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, μπορούμε να ακούσουμε πραγματικά χωρίς την επέμβαση αυτού του κάκιστου γραμματέα της κακιάς ώρας που λέγεται ΕΓΩ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ.
❝Όταν ο νους είναι εξαρτημένος από τη μνήμη, επαναλαμβάνει μόνο αυτό που έχει αποθηκευμένο.
❝Ο νους εξαρτημένος από τις εμπειρίες τόσων και τόσων χθες μπορεί να δει μόνο το παρόν μέσα από τα θολά γυαλιά του παρελθόντος.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΜΕ, αν θέλουμε να μάθουμε να ακούμε για να ανακαλύψουμε το καινούργιο, πρέπει να ζήσουμε σύμφωνα με τη φιλοσοφία της στιγμής.
❝Είναι επείγον να ζήσουμε στιγμή προς στιγμή χωρίς τις έγνοιες του παρελθόντος και χωρίς τα σχέδια του μέλλοντος.
❝Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι το άγνωστο από στιγμή σε στιγμή, ο νους μας πρέπει να είναι πάντα σε συναγερμό, σε πλήρη προσοχή, ελεύθερος από προκαταλήψεις, και προ-αντιλήψεις, έτσι ώστε να είναι πάντα δεκτικός.
❝Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου πρέπει να διδάξουν στους μαθητές τους και μαθήτριες τη βαθιά έννοια που περιλαμβάνει αυτό το να ξέρεις να ακούς.
❝Είναι αναγκαίο να μάθουμε να ζούμε με σοφία, να επαναβεβαιώσουμε τις αισθήσεις μας, να ραφινάρουμε τη συμπεριφορά μας, τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα μας.
❝Δεν χρησιμεύει σε τίποτα το να έχουμε μια μεγάλη ακαδημαϊκή μόρφωση, αν δεν ξέρουμε να ακούμε, αν δεν είμαστε ικανοί να ανακαλύπτουμε το καινούργιο από στιγμή σε στιγμή.
❝Χρειαζόμαστε να ραφινάρουμε την προσοχή μας, να εξευγενίσουμε τα ήθη μας, να ραφινάρουμε τα πρόσωπα μας, τα πράγματα κ.λπ., κ.λπ.
❝Είναι αδύνατον να είμαστε αληθινά εκλεπτυσμένοι όταν δεν ξέρουμε να ακούμε.
❝Ο χοντροκομμένος, βαρύς, σκουριασμένος, διεστραμμένος νους ποτέ δεν ξέρει να ακούει, ποτέ δεν ξέρει να ανακαλύπτει το καινούργιο, αυτός ο νους μόνο καταλαβαίνει, μόνο αντιλαβάνεται με λαθεμένο τρόπο τις παράλογες μεταφράσεις αυτού του σατανικού γραμματέα που ονομάζεται ΕΓΩ, Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ.
❝Το να είσαι εκλεπτυσμένος είναι κάτι το δύσκολο και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Μπορεί κάποιος να είναι πολύ εκλεπτυσμένος στη μόδα, ρούχα, κουστούμια, κήπους, αυτοκίνητα, φιλίες και εντούτοις να εξακολουθεί στο εσωτερικό να είναι χοντροκομμένος, αγενής και βαρύς.
Αυτός που ξέρει να ζει την κάθε στιγμή, προχωρεί πραγματικά από το δρόμο του αληθινού εξευγενισμού.
❝Αυτός που έχει νου δεκτικό, αυθόρμητο, ολοκληρωμένο, ξύπνιο, περπατά στο μονοπάτι του αυθεντικού εξευγενισμού.
❝Αυτός που είναι ανοιχτός σε κάθε τι το καινούργιο, εγκαταλείποντας το βάρος του παρελθόντος, τις προκαταλήψεις, τις αντιζηλίες, φανατισμούς, κ.λπ., προχωρεί θριαμβευτικά από τον γνήσιο δρόμο του εξευγενισμού.❞...
Ο Δρόμος της Αυτονακάλυψης, του Εξευγενισμού, της Γνώσης του Εαυτού μας, του Εδώ και Τώρα, οι πύλες του Κόσμου του Θαυμαστού και του Εσωτερικού μας Θεού ανοίγονται όταν ξέρουμε να ακούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου