Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Ψυχολογικός Άνθρωπος

Πρόκειται λοιπόν, να οργανώσουμε τον ψυχισμό (που βρίσκεται σε αταξία) για να δημιουργήσουμε τον ψυχολογικό άνθρωπο, που είναι ο αληθινός άνθρωπος με τη πιο πλήρη σημασία της λέξης.

Διακρίνατε λοιπόν, ανάμεσα στο "διανοητικό ζώο" το λανθασμένα ονομαζόμενο "άνθρωπος" και τον αληθινό και αυθεντικό ψυχολογικό άνθρωπο.

Εμείς χρειαζόμαστε να εργαζόμαστε πάνω στον εαυτό μας, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο Άνθρωπο. Ωστόσο υπάρχει μάχη, μέσα μας: ο αισθησιακός νους είναι δηλωμένος εχθρός του υπέρτατου Νου.

Ο αισθησιακός νους ταυτίζεται με οποιαδήποτε περίσταση. Αν (για παράδειγμα) ξαφνικά βρεθούμε σε ένα πλουσιοπάροχο συμπόσιο, ταυτιζόμαστε τόσο με τα φαγητά, που μετατρεπόμαστε σε λαίμαργους. Και αν μας προσφέρουν ένα ποτήρι, ταυτιζόμαστε τόσο με το κρασί που καταλήγουμε μεθυσμένοι. Και αν συναντήσουμε στο δρόμο μας ένα άτομο του αντίθετου φύλλου (γοητευτικό, ενδιαφέρον), ταυτιζόμαστε τόσο με αυτό που καταλήγουμε σε πόρνους ή απλά μετατρεπόμαστε σε μοιχούς. Υπό αυτές τις περιστάσεις και με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε τον ψυχολογικό άνθρωπο.

Αν πρέπει να αρχίσουμε την εργασία για να δημιουργήσουμε τον ψυχολογικό άνθρωπο από κάποιο σημείο, αυτό θα είναι (πραγματικά) από το να εργασθούμε πάνω στον εαυτό μας: να μην ταυτιζόμαστε ποτέ και με καμιά περίσταση και να αυτοπαρατηρούμαστε από στιγμή σε στιγμή, από λεπτό σε λεπτό...

~Α.Δ. Samael Aun Weor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου